#74 Kasza jaglana na słodko - przepis na idealne śniadanie
Hejka!
Przychodzę dzisiaj do Was z nowym przepisem na pyszne, pożywne śniadanko. Dla niektórych może okazać się dziwne to połączenie, ale uwierzcie mi na słowo smakuje nieziemsko! Jedynym minusem tego śniadanie jest to, że mało jest w nim źródeł białka, aczkolwiek jeżeli rano mam taki posiłek to staram się w kolejnych dbać o to, aby uzupełnić ten składnik odżywczy.
Co nam będzie potrzebne do przygotowania tego śniadanka?
Oczywiście niezbędnym produktem, który musi być jest kasza jaglana.
Właściwości kaszy jaglanej :
- Wyróżnia się dużo zawartością witamin z grupy B : B1,B2,B6 oraz miedzi i żelaza
- Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu
- Ma dużo, łatwo przyswajalnego białka
- Zawiera krzemionkę, co wpływa na włosy, skórę i paznokcie
- Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (jest dobrym domowym lekarstwem na katar)
Kolejnym niezbędnym produktem jest banan
Właściwości banana:
- Duża ilość potasu, osoby, które zmagają się z nadciśnieniem powinny po nie sięgnąć
- Są źródłem błonnika i wielu składników mineralnych : magnezu, fosforu, wapnia..
- Mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu
- Banany pomagają również w walce z anemią, wszystko dzięki dużej zawartości żelaza
- Zawierają bardzo cenne przeciwutleniacze oraz karotenoidy, które pomagają zmniejszyć dolegliwości w odrębie oka np. ślepota nocna, zaćma
Kolejnym ważnym składnikiem jest naturalne kakao
Właściwości kakao :
- Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych
- Jest źródłem związków o charakterze przeciw-utleniającym, które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia
- Łagodzi stres
- Jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje nam radość
- Kakao może zapobiec kamicy nerkowej
Ostatnim ( i moim najbardziej ulubionym składnikiem) jest masło orzechowe
Właściwości masła orzechowego :
- Jest bogatym źródłem białka, witamin oraz wielu minerałów
- Jest źródłem nienasyconego, zdrowego tłuszczu który obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed chorobami serca
- Dostarcza dużo energii poprzez dużą zawartość aminokwasu - tryptofanu
- Jest bogate w witaminę E
- Bogaty w błonnik
Przygotowanie
1. Nalewam wody do garnka (mniej niż połowa)
2. Do gotującej się wody wrzucam 3/4 łyżki kaszy jaglanej
3. Kiedy woda wsiąknie w kasze dodaje kakao (cały czas mieszam)
4. Kasze jaglaną z kakaem przekładam do miseczki, dodaje banana i masło orzechowe
Widzicie to bardzo proste, tylko 4 kroki do wykonania tego cuda!
Smacznego :)
Uwielbiam masło orzechowe ♥ Już mnie kupiłaś :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://artidotum.blogspot.com/
Ostatnio w końcu przekonałam się do jaglanki <3 A Twój przepis wygląda wyśmienicie chętnie go wykorzystam u siebie!
OdpowiedzUsuńProste wykonanie, a wygląda naprawdę smacznie! Będę musiała koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńvebth.blogspot.com
Robiłam kiedyś podobnie :) Bardzo dobre połączenie, można śmiało polecać!
OdpowiedzUsuńhttps://milena-photomodel.blogspot.com/
Bardzo ciekawy przepis, chętnie spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Być może i ja wypróbuję. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! Są same składniki, które uwielbiam, więc z pewnością spróbuje :)
OdpowiedzUsuńAleee pysznie!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog♥
Ja od jakiegoś czasu jem na śniadanie jaglankę na mleku. Serdecznie polecam, jeśli nie lubisz jogurtu naturalnego i owsianki tak, jak ja. Ekstra pomysł, muszę spróbować :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Werka
jelonkowa.blogspot.com
Zdrowe śniadanko! Takie uwielbiam, chyba wracam (bo dopiero zrobiłam jedno ciasto) do robienia różnych dań, ciast czy deserów, więc spróbuję zrobić! Na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńŻyczę miłego dnia i pozdrawiam! :)
Takie śniadanko to ja bym z chęcią zjadła :) Lubię kaszę jaglaną w takiej słodkiej postaci :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wow swietnie sniadanko!
OdpowiedzUsuńmusze zrobic:)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie :) Dość często jem różne kasze, ale raczej na obiad.
OdpowiedzUsuńwygląda super! teraz, gdy jesteśmy w izolacji, ma się więcej czasu na eksperymentowanie w kuchni, poznawanie nowych smaków i łączenie ich. Ja jak najbardziej skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Może kiedyś go wypróbuję. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w punkt - moje ulubione śniadania tak właśnie wyglądają! No, może poza bardziej urozmaiconą wkładką owocową - pychota. <3
OdpowiedzUsuńNa szczęścia tata dziś kupił banany, jutrzejsza jaglanka będzie mistrzowska.
Jeszcze tego nie próbowałam, ale coś czuję, że niebawem skorzystam z twojego przepisu. :D
OdpowiedzUsuńwww.olaciszewska.blogspot.com
Uwielbiam kaszkę na pewno spróbuj tego przepisu.
OdpowiedzUsuńchyba wiem co w weekend na śniadanko będę jadała!
OdpowiedzUsuńTakie śniadanko na pewno jest przepyszne :D Z przepisu chętnie skorzystam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Wygląda przepysznie :) Patrząc na Twoje zdjęcia aż ślinka cieknie! Również często zajadam kaszę jaglaną na śniadanie, oczywiście zawsze w wersji na słodko. Dziś była owsianka z masłem orzechowym (u mnie to już nałóg), ale jutro chętnie wypróbuję twój przepis! Pozdrawiam serdecznie, Ola
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! :) U mnie całe życie (no większość) śniadaniem rządziły kanapki. Ostatnio przekonałam się do płatków owsianych, ale kasza może posmakować lepiej. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Szczerze mówiąc - kupiłam dziś własnie masło orzechowe, chciałam po prostu je spróbować. Jakoś mi nie przypadło do gustu, jakoś mi nie smakuje :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Weronika S.
pasjeweroniki.blogspot.com
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńOh this looks so so yummy.... Banana 🍌 are game changer for me in my cereals
OdpowiedzUsuńGlowyshoe's blog
Wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować ten przepis.... Akurat mam wszystkie składniki 😀
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, muszę spróbować koniecznie
OdpowiedzUsuńCały czas próbuję się przestawić na owsianki, to może jaglanka mi podejdzie ;)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że wygląda fantastycznie! Muszę koniecznie spróbować. Doszłam właśnie do wniosku, że nie korzystam ze zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej. Powinnam zdecydowanie częściej.
OdpowiedzUsuńZdrowo i smakowicie, aż się głodna zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, jednak z jakimś zamiennikiem masła orzechowego, za tym bowiem nie przepadam :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńI enjoyed reading your article. The pictures are very pretty and I love how you described everything in such detail. :)
OdpowiedzUsuńAlso, your blog looks lovely, dear!
Following you, would you like to follow me back?
My blog
Lubię takie śniadanka na słodko :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje ta kaszka :)
Pozdrawiam