czwartek, 30 kwietnia 2020

#74 Kasza jaglana na słodko - przepis na idealne śniadanie

Hejka!
Przychodzę dzisiaj do Was z nowym przepisem na pyszne, pożywne śniadanko. Dla niektórych może okazać się dziwne to połączenie, ale uwierzcie mi na słowo smakuje nieziemsko! Jedynym minusem tego śniadanie jest to, że mało jest w nim źródeł białka, aczkolwiek jeżeli rano mam taki posiłek to staram się w kolejnych dbać o to, aby uzupełnić ten składnik odżywczy. 

Co nam będzie potrzebne do przygotowania tego śniadanka?

Oczywiście niezbędnym produktem, który musi być jest kasza jaglana. 



Właściwości kaszy jaglanej :
  • Wyróżnia się dużo zawartością witamin z grupy B : B1,B2,B6 oraz miedzi i żelaza
  • Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu
  • Ma dużo, łatwo przyswajalnego białka
  • Zawiera krzemionkę, co wpływa na włosy, skórę i paznokcie
  • Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (jest dobrym domowym lekarstwem na katar)

Kolejnym niezbędnym produktem jest banan 



Właściwości banana:
  • Duża ilość potasu, osoby, które zmagają się z nadciśnieniem powinny po nie sięgnąć
  • Są źródłem błonnika i wielu składników mineralnych : magnezu, fosforu, wapnia..
  • Mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu
  • Banany pomagają również w walce z anemią, wszystko dzięki dużej zawartości żelaza
  • Zawierają bardzo cenne przeciwutleniacze oraz karotenoidy, które pomagają zmniejszyć dolegliwości w odrębie oka np. ślepota nocna, zaćma

Kolejnym ważnym składnikiem jest naturalne kakao



Właściwości kakao :
  • Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych 
  • Jest źródłem związków o charakterze przeciw-utleniającym, które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia
  • Łagodzi stres
  • Jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje nam radość
  • Kakao może zapobiec kamicy nerkowej 

Ostatnim ( i moim najbardziej ulubionym składnikiem) jest masło orzechowe



Właściwości masła orzechowego :
  • Jest bogatym źródłem białka, witamin oraz wielu minerałów
  • Jest źródłem nienasyconego, zdrowego tłuszczu który obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed chorobami serca
  • Dostarcza dużo energii poprzez dużą zawartość aminokwasu - tryptofanu
  • Jest bogate w witaminę E
  • Bogaty w błonnik


Przygotowanie

1. Nalewam wody do garnka (mniej niż połowa)
2. Do gotującej się wody wrzucam 3/4 łyżki kaszy jaglanej
3. Kiedy woda wsiąknie w kasze dodaje kakao (cały czas mieszam)
4. Kasze jaglaną z kakaem przekładam do miseczki, dodaje banana i masło orzechowe

Widzicie to bardzo proste, tylko 4 kroki do wykonania tego cuda! 
Smacznego :)


33 komentarze:

  1. Uwielbiam masło orzechowe ♥ Już mnie kupiłaś :D
    Pozdrawiam,
    https://artidotum.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio w końcu przekonałam się do jaglanki <3 A Twój przepis wygląda wyśmienicie chętnie go wykorzystam u siebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste wykonanie, a wygląda naprawdę smacznie! Będę musiała koniecznie spróbować :)

    vebth.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś podobnie :) Bardzo dobre połączenie, można śmiało polecać!
    https://milena-photomodel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, chętnie spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wygląda. Być może i ja wypróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda genialnie! Są same składniki, które uwielbiam, więc z pewnością spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja od jakiegoś czasu jem na śniadanie jaglankę na mleku. Serdecznie polecam, jeśli nie lubisz jogurtu naturalnego i owsianki tak, jak ja. Ekstra pomysł, muszę spróbować :))
    Pozdrawiam, Werka

    jelonkowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowe śniadanko! Takie uwielbiam, chyba wracam (bo dopiero zrobiłam jedno ciasto) do robienia różnych dań, ciast czy deserów, więc spróbuję zrobić! Na pewno jest pyszne!

    Życzę miłego dnia i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie śniadanko to ja bym z chęcią zjadła :) Lubię kaszę jaglaną w takiej słodkiej postaci :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie :) Dość często jem różne kasze, ale raczej na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda super! teraz, gdy jesteśmy w izolacji, ma się więcej czasu na eksperymentowanie w kuchni, poznawanie nowych smaków i łączenie ich. Ja jak najbardziej skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis. Może kiedyś go wypróbuję. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  14. Trafiłaś w punkt - moje ulubione śniadania tak właśnie wyglądają! No, może poza bardziej urozmaiconą wkładką owocową - pychota. <3
    Na szczęścia tata dziś kupił banany, jutrzejsza jaglanka będzie mistrzowska.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze tego nie próbowałam, ale coś czuję, że niebawem skorzystam z twojego przepisu. :D

    www.olaciszewska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam kaszkę na pewno spróbuj tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  17. chyba wiem co w weekend na śniadanko będę jadała!

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie śniadanko na pewno jest przepyszne :D Z przepisu chętnie skorzystam :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepysznie :) Patrząc na Twoje zdjęcia aż ślinka cieknie! Również często zajadam kaszę jaglaną na śniadanie, oczywiście zawsze w wersji na słodko. Dziś była owsianka z masłem orzechowym (u mnie to już nałóg), ale jutro chętnie wypróbuję twój przepis! Pozdrawiam serdecznie, Ola

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę spróbować! :) U mnie całe życie (no większość) śniadaniem rządziły kanapki. Ostatnio przekonałam się do płatków owsianych, ale kasza może posmakować lepiej. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Szczerze mówiąc - kupiłam dziś własnie masło orzechowe, chciałam po prostu je spróbować. Jakoś mi nie przypadło do gustu, jakoś mi nie smakuje :/
    Pozdrawiam Weronika S.
    pasjeweroniki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Oh this looks so so yummy.... Banana 🍌 are game changer for me in my cereals

    Glowyshoe's blog

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować ten przepis.... Akurat mam wszystkie składniki 😀

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda przepysznie, muszę spróbować koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  25. Cały czas próbuję się przestawić na owsianki, to może jaglanka mi podejdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Powiem Ci, że wygląda fantastycznie! Muszę koniecznie spróbować. Doszłam właśnie do wniosku, że nie korzystam ze zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej. Powinnam zdecydowanie częściej.

    OdpowiedzUsuń
  27. Zdrowo i smakowicie, aż się głodna zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Muszę spróbować, jednak z jakimś zamiennikiem masła orzechowego, za tym bowiem nie przepadam :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń